GenoPro Home  |  Get Started With My Genealogy Tree  |  Buy  |  Login  |  Privacy  |  Search  |  Site Map
 

GenoPro Support Forum




Can't find script engine VBScript

Click to view RSS...
Author Solution to the error message "Can't find script engine VBScript"
Posted Monday, June 27, 2005 - Post #7010
Junior Member

Junior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior Member

Forum Members

Last Login: Wednesday, August 17, 2005
Posts: 11, Visits: 0
Everytime I try to make an HTML report of my family tree I get this error:

Error in Config.xml at line 21: Unable to initialize the script engine VBScript


Edited: Wednesday, October 12, 2005 by GenoProSupport
Posted Thursday, August 18, 2005 - Post #7011
Supreme Guru

Supreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme Guru

Administrators
Moderators
Translator
GenoPro version: 2.5.4.1

Last Login: 4 hours ago
Posts: 5,232, Visits: 18,701
I realize many visitors are landing on this page searching for "VBScript Not Found".  You don't need to read the whole conversation or learn about the HTML generator to fix your VBScript Engine problem.  Follow the instructions below for the solution:

You get the error message "Can't find script engine VBScript" because the dynamic link library (DLL) VBScript.DLL is not properly installed on your compter.  Is is unlikely this file (VBScript.DLL) is missing, so all you have to do is type "regsvr32 VBScript" in a Command Prompt or in the Run Dialog (Start -> Run) like the screenshot below.

If successful, you will get the following message:

And you are done.


Original Conversation regarding the VBScript Engine to generate HTML reports with GenoPro
Can you tell me what version of Windows are you using? I am curious if others get the same error as you do.




Edited: Wednesday, May 31, 2006 by GenoProSupport
Posted Thursday, August 18, 2005 - Post #7012
Junior Member

Junior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior Member

Forum Members

Last Login: Wednesday, August 17, 2005
Posts: 11, Visits: 0
Windows XP Prof. SP 2

(I was thinking that it might be some sort of security thing added to windows to stop the executing of VBScripts, but that doesn't really make sense.)
Posted Thursday, August 18, 2005 - Post #7013
Supreme Guru

Supreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme Guru

Administrators
Moderators
Translator
GenoPro version: 2.5.4.1

Last Login: 4 hours ago
Posts: 5,232, Visits: 18,701
I am running the same (XP Pro SP2). Can you try replacing the word "VBScript" by "JScript"? You may not be able to run the report, but the script engine should initialize.

Were you getting this error before, or you managed to generate one report using a previous Beta?


Posted Thursday, August 18, 2005 - Post #7014
Junior Member

Junior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior Member

Forum Members

Last Login: Wednesday, August 17, 2005
Posts: 11, Visits: 0
I was never able to use the report generator I just got the newest Beta a few days ago.

I just tried it (even though I tried it before)

When I subsitute JScript from VBScript I get
Error in Config.xml at line 21: Unable to initialize the script engine JScript


When I subsitute JavaScript from VBScript I get
Error in Config.xml at line 21: Unable to initialize the script engine JavaScript


The config.xml looks like this:
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!-- For documentation about this file, please visit http://www.genopro.com/NewReportGenerator/Configuration/ -->
<Skin Name="TreeIndex Report" Language="EN">
<Version>2005.06.20</Version>
<DateCreation>26-May-2005</DateCreation>
<DateLastModified>20-Jun-2005</DateLastModified>

<ReportGenerator ScriptLanguage="JScript">
<Parameters _PathPictures="pictures/"
Living="Show"
Comments="Show"
PrivateComment="§"
MarriageType="Show"
/>
<Report Template="init.htm" />
<Report Template="default.htm" />
<Report Template="tree.htm" />
<Report Template="tree.js" />
<Report Template="toc_individuals.htm" />
<Report Template="toc_families.htm" />
<Report Template="home.htm" />
<Report Template="heading.htm" />

<Report Template="individual.htm" OutputFile="{id}.htm" For="Individuals" LoopItemName="i" />

<ExtraFiles FamilyTree.gno="FamilyTree.gno" FamilyTree.xml="FamilyTree.xml" FamilyTree.ged="FamilyTree.ged" />

<StartPage>default.htm</StartPage>

</ReportGenerator>
</Skin>


Edited: Wednesday, September 28, 2005 by GenoProSupport
Posted Thursday, August 18, 2005 - Post #7015
Supreme Guru

Supreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme Guru

Administrators
Moderators
Translator
GenoPro version: 2.5.4.1

Last Login: 4 hours ago
Posts: 5,232, Visits: 18,701
If a script engine is not found, the report generator defaults to "VBScript". I will add "JavaScript" to map to "JScript". I think users are more familiar with JavaScript than JScript.

Posted Thursday, August 18, 2005 - Post #7016
Junior Member

Junior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior Member

Forum Members

Last Login: Wednesday, August 17, 2005
Posts: 11, Visits: 0
So what am I supposed to do? I should wait (9 mths) for the next beta to come out, or is there something I can do now? Was I supposed to change any of the coding from the original files in the English skin folder in order to make this thing work, or does it come ready to work?
Posted Thursday, August 18, 2005 - Post #7017
Supreme Guru

Supreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme Guru

Administrators
Moderators
Translator
GenoPro version: 2.5.4.1

Last Login: 4 hours ago
Posts: 5,232, Visits: 18,701
Waiting will not help. The next beta, including the final version 2.0 will have the same problem. I will create a private build for you over the weekend so we can diagnose the problem.

Posted Thursday, August 18, 2005 - Post #7020
Supreme Guru

Supreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme GuruSupreme Guru

Administrators
Moderators
Translator
GenoPro version: 2.5.4.1

Last Login: 4 hours ago
Posts: 5,232, Visits: 18,701
I made a version for you at http://www.genopro.com/beta/InstallGenoProBeta13i.exe . Let me know what error do you get.

Posted Thursday, August 18, 2005 - Post #7021
Junior Member

Junior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior MemberJunior Member

Forum Members

Last Login: Wednesday, August 17, 2005
Posts: 11, Visits: 0
exact report log:

Reading file 'C:\Documents and Settings\Rudy Klein\Desktop\Klein Family Genealogical Webpage\family.ged'...
Converting ANSEL to ANSI / MBCS
Importing 'Gedcom' document using Code Page 1252 known as 'Western European/US (Windows)'
Validating data...
[Import Summary]
1451 Individuals
407 Families
3 Occupations
Import complete with 0 errors!
Generating report to 'C:\Documents and Settings\Rudy Klein\Desktop\try1\'
Opening configuration file Config.xml for skin '\English - TreeIndex Report'...
Loading dictionary.xml...
Error in Config.xml at line 21: Unable to initialize the script engine VBScript (1:80040154)


Edited: Wednesday, September 28, 2005 by GenoProSupport


Similar Topics

Click to view RSS...
Expand / Collapse

Reading This Topic

Expand / Collapse